W Wijngaard Kaas szlachetna sztuka dojrzewania sera jest sprawą rodzinną.
Przedsiębiorczy Piet van den Wijngaard rozpoczął swą serową drogę w 1936 roku. Dostarczał artykuły spożywcze na wózku ciągniętym przez psy do farmerów wokół Woerden w zamian za wytworzone przez nich sery.
Te świeżo wytworzone sery wciąż musiały jednak dojrzewać, zanim mogły zostać sprzedane. Aby pomieścić zapasy dojrzewającego sera, kupił mały zbudowany z kamienia magazyn nad pobliską rzeką Oude Rijn.
W każdą środę chodził również na historyczny Targ serowy w Woerden, gdzie kupował nowe sery od rolników w sposób zwany „handjeklap”. Była to tradycyjna metoda targowania się gdzie sprzedawca i kupiec uderzali się w dłonie, dopóki cena nie została uzgodniona z uściskiem dłoni. Do dziś w Woerden wciąż istnieje prawdziwy Targ Serowy, na którym rolnicy sprzedają w ten sposób dużo sera.
Piet nie tylko znał się na dojrzewaniu sera, był również skutecznym biznesmenem. Z roku na rok firma rosła a sery Wijngaard były cenione przez wszystkich za ich bogaty smak.
139,00 zł
149,00 zł
35,90 zł
35,90 zł
79,00 zł
37,90 zł