Wyngaard Wasabi Affiné - Ser żółty dojrzewający z dodatkiem chrzanu wasabi 150g
Opis
Wyrazisty ser żółty dojrzewający Wyngaard “dla odważnych”, z dodatkiem chrzanu wasabi
Słowo o produkcie
Jeśli chodzi o wyrazistość smaku, to Wyngaard Wasabi Affiné nie ma sobie równych. To jeden z tych holenderskich serów, obok których nie sposób przejść obojętnie. Japoński chrzan wasabi nadaje mu iście samurajskiego charakteru.
Jak się okazuje, azjatycka odwaga i europejska tradycja tworzą wybitny mariaż, i bynajmniej nie ma mowy o smakowym mezaliansie.
Podobnie jak w przypadku innych propozycji Wyngaard, również tutaj mamy do czynienia z 16-tygodniowym procesem dojrzewania. Wszystko ma miejsce w zabytkowych kamiennych wnętrzach ponad 100-letniej dojrzewalni w małym holenderskim miasteczku Woerden. Tak tworzy się kremowa i miękka konsystencja z wyraźną smakową nutą masła i zapachowym aromatem jasnego drewna. Dopełniona ostrym chrzanowym tonem.
Czy odważysz się podać ten ser swoim gościom?
Jak smakuje?
Skosztuj nietypowej maślano-pikantnej mieszanki aromatów. Poczuj, jak na Twoim podniebieniu mieszają się nuty słonych orzechów, owoców i piekielna ostrość wasabi. A to wszystko w kremowym wydaniu.
Ciekawym dodatkiem do takiego sera może być na przykład… sushi (również z wasabi).
Na jakie okazje?
Ostry dojrzewający ser holenderski jest nieoczywistym wyborem do restauracji lub browaru kraftowego. Ale równie dobrze sprawdzi się w roli zaskakującej przekąski na przykład podczas wieczoru planszówek ze znajomymi, nocy filmowej (np. z produkcjami japońskimi/koreańskimi), w czasie parapetówki itd.
Skład
pasteryzowane mleko krowie, musztarda wasabi 10% (GORCZYCA 3,8%, ocet, woda, syrop imbirowy (cukier, woda, imbir), cukier, olej słonecznikowy, wasabi 0,3%, miód, zioła, żółtko JAJA, imbir, przyprawy, barwnik: E141, sos sojowy (ocet, SOJA, sól), regulator kwasowości: kwas cytrynowy, olej rzepakowy, aromat naturalny, przeciwutleniacz: ekstrakt rozmarynu, ekstrakty przypraw), sól, podpuszczka, barwnik: karoten.