Deska serów to jedna z bardziej uniwersalnych i polecanych przystawek. Bez różnicy, czy jest przewidziana jako kulinarna atrakcja wieczoru, czy też stanowi jedynie preludium do dalszej uczty – warto ją serwować. Jest postrzegana jako przekąska z klasą i każdy znajdzie tu smak, który najbardziej mu odpowiada. Ale w jaki sposób samodzielnie stworzyć taką serową kompozycję?
Na jakie okazje deska serów będzie idealną przekąską?
Jest wiele okazji do tego, by stworzyć deskę serów. Kiedy podawać taką przystawkę? Otóż sprawdzi się ona na różnego rodzaju spotkania towarzyskie. W końcu wspólne celebrowanie ważnych wydarzeń w gronie znajomych i rodziny oraz we dwoje zawsze sprzyja wspólnemu kosztowaniu specjałów. W ten sposób można urozmaicić niejedne urodziny, wieczór muzyczny czy rocznicę ślubu.
Taka wykwintna, a zarazem prosta w przygotowaniu propozycja okaże się również niezastąpiona przy organizowaniu degustacji, eventów czy kolacji biznesowych.
Jakie sery na deskę serów? Przykładowe propozycje
Nie ma jednej złotej zasady na temat tego, jakie sery sprawdzą się najlepiej w roli składnika bazowego na aromatyczną przystawkę. W praktyce wszystko sprowadza się do dostępności, zasobności portfela i indywidualnych preferencji smakowych.
My postaraliśmy się dla Ciebie stworzyć przykładową konfigurację smaku, która powinna zadowolić wszystkich gości.
- Klasyczny ser żółty dojrzewający
Na przykład roczny Reypenaer. Kremowy i miękki, słony, orzechowy i przyjemnie owocowy. Doskonale komponuje się z orzechami i bakaliami.
Jeszcze bardziej ekskluzywną propozycją jest Reypenaer dwuletni VSOP, czyli prawdziwa gwiazda wieczoru. Pełny, czekoladowy, orzechowy, karmelowy, z delikatną nutą drewna. Wprowadza na wyższe poziomy zmysłowej przyjemności.
- Ser żółty z dodatkami
Dla tych, którzy cenią sobie nietuzinkowe doznania smakowe, powstała oferta serów żółtych z oryginalnymi dodatkami. Zaskakujące połączenia zadziwią gości, a każda osoba z towarzystwa ma szansę wybrać swojego “ulubieńca”.
Lubiący mocniejsze wrażenia na pewno docenią Wyngaard Explosion, czyli ser żółty dojrzewający z dodatkiem papryczek chili. Równie ostre w smaku są wyroby dojrzewające z pikantną musztardą oraz Wyngaard Wasabi Affiné z dodatkiem chrzanu wasabi. Coś na przełamanie smaku suszonych owoców czy miodu.
Osoby o łagodniejszych podniebieniach na pewno zachwycą się serem z dodatkiem pomidorów i szczypiorku. Dla podbicia smaku można dołożyć do deski serów także pomidorki koktajlowe czy rukolę.
- Ser pleśniowy
Częstym wyborem na deskę serów są sery pleśniowe. Do tej grupy zaliczają się takie gatunki jak Brie, Camembert, Gorgonzola, Bleu de Bresse czy Coulommiers.
Wyroby tego typu uwalniają swój potencjał w połączeniu z czarnymi oliwkami, orzechami i miodem. Ich charakterystyczny słono-gorzki smak będzie też dobrze komponować się z szynką typu prosciutto.
- Ser kozi
Oprócz tradycyjnych serów żółtych na rynku występują także smakowite wyroby produkowane z mleka koziego. Ich specyficzny kwaskowato-słodki smak ma wielu zwolenników. Świetnie łączy się z aromatem orzechów włoskich lub z pokrojoną w cienkie plasterki gruszką. Dobrze odnajduje się też w towarzystwie octu balsamicznego, który można rozlać do małej salaterki i położyć na desce obok naczynia z miodem.
Na jakie sery kozie warto zwrócić uwagę? My polecamy Wyngaard Chèvre Gris, dojrzewający do perfekcji przez 10 miesięcy. Prezentuje delikatny, głęboki i złożony smak drewna, orzecha, soli morskiej i przypraw. Pokochają go amatorzy parmezanu.- NASZA WSKAZÓWKA -
Idealnie, jeśli do deski serów dobierzesz takie kawałki, które różnią się nie tylko smakiem, ale i strukturą. Miękki i rozpadający się Bleu połóż obok twardej lub półtwardej Goudy. Tak samo możesz postępować z pozostałymi dodatkami.
Co jeszcze dać na deskę serów?
Z czego składa się deska serów, oczywiście nie licząc złocistych składników bazowych? Opisywana tu przystawka to prawdziwy festiwal różnorodności. Warto działać w myśl zasady: ma być wszystkiego po trochu. Idealnie, jeśli znajdzie się na niej:
- coś słodkiego (np. suszone owoce: figi, żurawina, śliwki)
- coś wytrawnego (np. orzechy włoskie, korniszony, oliwki),
- coś mokrego (np. konfitura, miód),
- coś twardego (chrupkie pieczywo lub krakersy),
- coś świeżego (np. pomidorki cherry, rukola, szpinak baby),
Niektórzy decydują się również na dodatki mięsne, np. na cienko krojoną szynkę dojrzewającą lub kiełbasę chorizo.
Przepisów na deskę serów jest sporo, więc warto wypróbować różnych opcji.
- NASZA WSKAZÓWKA -
Jeśli chodzi o przystrojenie deski, to tutaj panuje pełna dowolność. Niektórzy mogą powiedzieć, że dobrodziejstwo serów i towarzyszących im dodatków stanowi ozdobę samą w sobie. Ale ci, którzy podchodzą do tematu maksymalistycznie, mogą pobawić się estetyką i brzegi deski udekorować choćby jadalnymi kwiatami (na wiosnę) czy kasztanami (jesienią). To kwestia wyobraźni i fantazji.
Sery na deskę serów. Jakość broni się sama
Niezależnie od tego, w jakim typie produktów się gustuje, jedno jest pewne: najważniejsza jest jakość. Smak broni się sam, a ponieważ sery stanowią bazę dla naszej przystawki i grają w niej pierwsze skrzypce, to muszą smakować wybornie.
Gwarancję niepowtarzalnego smaku i aromatu dają wyroby Reypenaer i Wyngaard, dostępne w sklepie Ser Holenderski. Zachwycają nawet solo, ale jeśli tylko połączysz je ze słodkimi i wytrawnymi “urozmaiceniami” otrzymasz prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty.