Czasem niewiele potrzeba, by danie, które znamy od lat nabrało całkowicie innego wymiaru smaku.
Czasem niewiele potrzeba, by danie które znamy od lat nabrało całkowicie innego wymiaru smaku.

Gotowanie to sztuka, ważna dla większości ludzi niezależnie od pochodzenia i miejsca zamieszkania. Dobre jedzenie wpływa pozytywnie na nasz nastrój, daje siłę do pracy, inspiruje do działań i przywołuje dobre wspomnienia, jak np. rosół babci, lub gofry jedzone w latach dziecięcych na deptaku przy plaży.

Coraz bardziej świadomi korzyści idących z dobrej strawy, staramy się odżywiać jak najlepiej to możliwe.

Wykluczamy z diety produkty zawierające szkodzące nam wzmacniacze smaku. Skrupulatnie czytamy etykiety na produktach, szukając tylko tych z prostym przejrzystym składem, bez zbędnych wypełniaczy i spulchniaczy.

Gotujemy świadomie używając produktów zdrowych i nie przetworzonych. W daniach gotowanych od lat zaczynamy zamieniać np. kostkę rosołową na bulion własnej roboty, wyrzucamy dodatki typu maggi, eliminujemy korzystanie z gotowych mieszanek przypraw, które zawierają głównie sól i chemię.

Uczymy się kuchni na nowo i coraz bardziej jesteśmy świadomi jej dobroczynnego wpływu na nas. Kulinarna droga do oświecenia prowadzi także przez wybór składników do gotowania z wyższej półki niż te, które widujemy w marketach.

Składników, do których przygotowania ktoś włożył wiedzę, serce i pasję. Często także wielopokoleniową tradycję. Jednym z takich składników może być ser oferowany przez nas.

Znanym Ci z pewnością daniem, którego smak możemy wyciągnąć na absolutne wyżyny, zmieniając w nim tylko jeden składnik z podstawowego na premium to meksykańskie burrito.

Gdy do jego przygotowania użyjesz Reypenaer VSOP, który jest 10 razy bardziej aromatyczny niż parmezan poczujesz różnicę już w pierwszym kęsie!

 

Najbardziej aromatyczne serowe burrito jakie zrobisz samodzielnie w domu. Lub poprosisz, żeby ktoś Ci zrobił!

Porcja dla 6 osób (uczta z Reypenaer to nasz ulubiony typ przygotowania potraw).

Czas potrzebny do zrobienia posiłku to 60 minut razem z tortillami. Gdy użyjesz gotowych, skrócisz sobie go o 20 minut.

 

Składniki na farsz do burrito:

400g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego lub drobiowego

2 duże cebule

1 ząbek czosnku

3 papryczki jalapeno

1 puszka kukurydzy

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka passaty pomidorowej lub 250 ml bulionu

50g startego sera koziego Wyngaard

50g startego sera Reypenaer VSOP

łyżeczka płaska pieprzu czarnego, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka soli

 

Przygotowanie:

  1. Pokrojoną w kostkę cebulę zrumieniamy. Podczas smażenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Do cebuli i czosnku dodajemy całe mięso. Ciągle mieszając, smażymy na dużym ogniu do całkowitej zmiany koloru.
  3. Dodajemy wszystkie przyprawy i passatę lub bulion. Ciągle mieszając, nie zmniejszając ognia przykrywamy pokrywką. Włączamy piekarnik na grzanie z góry i rozgrzewamy do 150 stopni.
  4. Po 5 minutach duszenia na dużym ogniu dodajemy słoną, ciekawą nutę smaku czyli ser kozi. Wsypujemy odsączoną kukurydzę i fasolę, oraz pokrojone papryczki. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy pod przykryciem 20 minut.
  5. Gorący farsz wykładamy na placki, zawijamy w rulon i wykładamy na blaszkę do pieczenia jeden obok drugiego. Posypujemy wszystkie startym serem Reypenaer VSOP. Używamy go jako przyprawy, która podkręci cały smak dania i uwypukli smak placka. Zapiekamy do momentu rozpuszczenia sera.

 

Składniki na 6 dużych placków tortilla (jeśli nie masz ochoty ich robić użyj gotowych):

200g mąki pszennej

100g mąki kukurydzianej (zabrakło kukurydzianej? użyj dodatkowo 100g pszennej)

płaska łyżeczka soli

150ml wrzątku

50g roztopionego masła

 

Przygotowanie:

  1. Wsyp składniki do miski.
  2. Zalej wrzątkiem
  3. Mieszaj dużą łyżką od razu po zalaniu wodą i nie przestawaj aż do momentu kiedy możliwe będzie dalsze wyrabianie dłońmi.
  4. Wyrabiaj aż masa będzie gładka lub elastyczna. Jeśli ciasto zbytnio klei się do rąk podsyp delikatnie mąką do uzyskania pożądanego efektu.
  5. Odstaw ciasto pod przykryciem na 20 minut.
  6. Teraz uważaj, bo to ważny moment by placki były arcymistrzowskie. Namocz lekko czystą ścierkę kuchenną - ma być wilgotna nie mokra. Przyda się do zawijania świeżo upieczonych placków. Zabezpieczy je przed nadmiernym wyschnięciem i pękaniem przy zawijaniu farszu.
  7. Uformuj z ciasta 6 kulek. Rozwałkuj kulkę do najcieńszego placka jaki potrafisz zrobić i przenieś delikatnie chwytając w dwóch miejscach na rozgrzaną mocno patelnię. Podczas wałkowania nie podsypuj mąką stolnicy lub deski.
  8. W zależności od stopnia nagrzania patelni placki potrzebują do wypieczenia około 15 sekund z każdej strony. Upieczone placki zawijaj we wcześniej przygotowaną wilgotną ściereczkę.

 

Serowe buritto do najlepszym dojrzewającym serem na świecie

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl