Gotowanie to sztuka, ważna dla większości ludzi niezależnie od pochodzenia i miejsca zamieszkania. Dobre jedzenie wpływa pozytywnie na nasz nastrój, daje siłę do pracy, inspiruje do działań i przywołuje dobre wspomnienia, jak np. rosół babci, lub gofry jedzone w latach dziecięcych na deptaku przy plaży.
Coraz bardziej świadomi korzyści idących z dobrej strawy, staramy się odżywiać jak najlepiej to możliwe.
Wykluczamy z diety produkty zawierające szkodzące nam wzmacniacze smaku. Skrupulatnie czytamy etykiety na produktach, szukając tylko tych z prostym przejrzystym składem, bez zbędnych wypełniaczy i spulchniaczy.
Gotujemy świadomie używając produktów zdrowych i nie przetworzonych. W daniach gotowanych od lat zaczynamy zamieniać np. kostkę rosołową na bulion własnej roboty, wyrzucamy dodatki typu maggi, eliminujemy korzystanie z gotowych mieszanek przypraw, które zawierają głównie sól i chemię.
Uczymy się kuchni na nowo i coraz bardziej jesteśmy świadomi jej dobroczynnego wpływu na nas. Kulinarna droga do oświecenia prowadzi także przez wybór składników do gotowania z wyższej półki niż te, które widujemy w marketach.
Składników, do których przygotowania ktoś włożył wiedzę, serce i pasję. Często także wielopokoleniową tradycję. Jednym z takich składników może być ser oferowany przez nas.
Znanym Ci z pewnością daniem, którego smak możemy wyciągnąć na absolutne wyżyny, zmieniając w nim tylko jeden składnik z podstawowego na premium to meksykańskie burrito.
Gdy do jego przygotowania użyjesz Reypenaer VSOP, który jest 10 razy bardziej aromatyczny niż parmezan poczujesz różnicę już w pierwszym kęsie!
Najbardziej aromatyczne serowe burrito jakie zrobisz samodzielnie w domu. Lub poprosisz, żeby ktoś Ci zrobił!
Porcja dla 6 osób (uczta z Reypenaer to nasz ulubiony typ przygotowania potraw).
Czas potrzebny do zrobienia posiłku to 60 minut razem z tortillami. Gdy użyjesz gotowych, skrócisz sobie go o 20 minut.
Składniki na farsz do burrito:
400g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego lub drobiowego
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
3 papryczki jalapeno
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka passaty pomidorowej lub 250 ml bulionu
50g startego sera koziego Wyngaard
50g startego sera Reypenaer VSOP
łyżeczka płaska pieprzu czarnego, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Pokrojoną w kostkę cebulę zrumieniamy. Podczas smażenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do cebuli i czosnku dodajemy całe mięso. Ciągle mieszając, smażymy na dużym ogniu do całkowitej zmiany koloru.
- Dodajemy wszystkie przyprawy i passatę lub bulion. Ciągle mieszając, nie zmniejszając ognia przykrywamy pokrywką. Włączamy piekarnik na grzanie z góry i rozgrzewamy do 150 stopni.
- Po 5 minutach duszenia na dużym ogniu dodajemy słoną, ciekawą nutę smaku czyli ser kozi. Wsypujemy odsączoną kukurydzę i fasolę, oraz pokrojone papryczki. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy pod przykryciem 20 minut.
- Gorący farsz wykładamy na placki, zawijamy w rulon i wykładamy na blaszkę do pieczenia jeden obok drugiego. Posypujemy wszystkie startym serem Reypenaer VSOP. Używamy go jako przyprawy, która podkręci cały smak dania i uwypukli smak placka. Zapiekamy do momentu rozpuszczenia sera.
Składniki na 6 dużych placków tortilla (jeśli nie masz ochoty ich robić użyj gotowych):
200g mąki pszennej
100g mąki kukurydzianej (zabrakło kukurydzianej? użyj dodatkowo 100g pszennej)
płaska łyżeczka soli
150ml wrzątku
50g roztopionego masła
Przygotowanie:
- Wsyp składniki do miski.
- Zalej wrzątkiem
- Mieszaj dużą łyżką od razu po zalaniu wodą i nie przestawaj aż do momentu kiedy możliwe będzie dalsze wyrabianie dłońmi.
- Wyrabiaj aż masa będzie gładka lub elastyczna. Jeśli ciasto zbytnio klei się do rąk podsyp delikatnie mąką do uzyskania pożądanego efektu.
- Odstaw ciasto pod przykryciem na 20 minut.
- Teraz uważaj, bo to ważny moment by placki były arcymistrzowskie. Namocz lekko czystą ścierkę kuchenną - ma być wilgotna nie mokra. Przyda się do zawijania świeżo upieczonych placków. Zabezpieczy je przed nadmiernym wyschnięciem i pękaniem przy zawijaniu farszu.
- Uformuj z ciasta 6 kulek. Rozwałkuj kulkę do najcieńszego placka jaki potrafisz zrobić i przenieś delikatnie chwytając w dwóch miejscach na rozgrzaną mocno patelnię. Podczas wałkowania nie podsypuj mąką stolnicy lub deski.
- W zależności od stopnia nagrzania patelni placki potrzebują do wypieczenia około 15 sekund z każdej strony. Upieczone placki zawijaj we wcześniej przygotowaną wilgotną ściereczkę.